Paaltjes op fietspad grootste oorzaak fietsongelukken
Paaltjes op het fietspad zijn de grootste oorzaak van fietsongelukken. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
De Groningse onderzoekers analyseerden fietsongevallen waar geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. Juist naar deze type ongevallen wordt in Nederland bijna geen onderzoek gedaan, terwijl het het vaakste voorkomt. Jaarlijks vallen er namelijk bij deze enkelvoudige fietsongevallen vijftig doden, en moeten 46 duizend fietsers naar de spoedeisende hulp. Uit het onderzoek van de RuG blijkt dat bij één van de vier ongelukken de zogenaamde fietspaaltjes een rol spelen.
Dat de palen zo’n grote rol spelen is volgens de onderzoekers niet vreemd omdat je ze snel over het hoofd ziet. Ze hebben vaak onopvallende kleuren. Als er iemand voor je fietst, zie je een paaltje snel over het hoofd. Ook ouderen, of mensen met beperkt zicht, botsen er vaak tegenaan.
Volgens de RuG kunnen de fietspaaltjes het beste verwijderd worden. Uiteindelijk zijn ze bedoeld om te voorkomen dat er auto’s op het fietspad komen. Desalniettemin worden de paaltjes in de winter vaak verwijderd, om strooiauto’s de gelegenheid te bieden om fietspaden te strooien. Zonder de paaltjes blijkt dat automobilisten ook dan keurig op hun eigen weggedeelte blijven.
Bron foto: Audringje / Flickr / CC 2.0-by-nc-sa