Capelle daalt van plek 122 naar plek 203 in verkiezing Fietsgemeente

logo

Gemeente Noord-Beveland won de felbegeerde titel Fietsgemeente 2024. In de subcategorieën wonnen Noord-Beveland (beste kleine gemeente), Kampen (beste middelgrote gemeente), Zoetermeer (beste grote gemeente) en Texel (snelste stijger). Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de tweejaarlijkse landelijke enquête van de Fietsersbond.

 

Capelle aan den IJssel eindigde op plek 203 in de verkiezing, een aanzienlijke daling ten opzichte van 2022 toen op plek 122 werd geëindigd. Behalve met de enquête werd ook objectief beoordeeld op omrijdfactor, liggen bestemmingen op fietsafstand, inrichting van rotondes waarop Capelle goed scoorde, en inrichting van 50 km wegen waarop zelfs een verbetering te zien was. De 111 ingevulde enquêtes gaven echter een veel somberder beeld, zo scoorden vooral onderhoud en infrastructuur een stuk slechter dan 2 jaar geleden.

 

uitslag

De uitslagen voor Capelle aan den IJssel

 

In de enquête gaven ruim 46.000 fietsers antwoord op vragen als: is fietsen in jouw gemeente stressvol of ontspannend? En kunnen kwetsbare groepen, zoals kinderen en senioren, zorgeloos fietsen? In Capelle vulden 111 mensen de online enquête in, waarvan er 55 bovendien nog een opmerking maakten over het fietsklimaat in Capelle.

Veel van die opmerkingen gingen over slecht en achterstallig onderhoud van fietspaden, paaltjes, overlast van scooters en brommers, de vraag om meer 30 km wegen, het ontbreken van handhaving van te hard rijdende auto’s, het feit dat de auto op plek 1, 2 en 3 staat in Capelle. Positieve opmerkingen waren er ook: het is mooi fietsen langs de IJssel en in het Schollebos.

Via onderstaande link kunt u de opmerkingen van de respondenten in Capelle downloaden:

vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ⋅ 81 KB

opmerkingen enquete

Download

Een van de instrumenten om de stad leefbaar te houden is het maken van de juiste keuzes als het gaat om mobiliteit. De uitslag van de enquête laat zien dat fietsers meer aandacht verdienen in Capelle aan den IJssel. Toevallig heeft de gemeenteraad eind mei een nieuwe Fietsnota vastgesteld waarmee een frisse start wordt gemaakt om het fietsklimaat in Capelle te verbeteren. Deze nota vervangt de vorige Fietsnota uit 2009, die ook veelbelovend was, maar waarvan te weinig is uitgevoerd. Zo is uiteindelijk slechts een derde gerealiseerd, en zit een derde nog in de planning. Dat de gemeenteraad het nu serieus wil aanpakken blijkt uit de tevens aangenomen breed gedragen motie van GroenLinks, D66, Leefbaar Capelle en PvdA die vraagt om een snelle opstelling van het bijbehorende uitvoeringsprogramma Fietsbeleid, en om regelmatig op de hoogte gehouden te worden over de vorderingen ervan. Dat zowel de Fietsnota (unaniem) als de in stemming gebrachte motie (5 tegen, VVD en Capels Belang /27 voor) aangenomen werden is niet heel verwonderlijk aangezien wethouder Rik van Woudenberg in zijn beantwoording van de vragen nog eens benadrukte dat alles binnen de bestaande budgetten moet worden uitgevoerd. Dit houdt in dat zodra er ook maar iets meer uitgegeven moet worden voor fietsbeleid er wederom in de gemeenteraad toestemming zal worden gevraagd.

 

Het resultaat zullen we als lokale afdeling aan de gemeente in kennis stellen, inclusief de lijst met opmerkingen waarbij we hopen dat het uiteindelijk zal bijdragen aan écht meer aandacht en dus uitgaven voor het fietsen in Capelle. Zodat het voor onder andere inwoners, forensen en toeristen comfortabel en veilig fietsen is!

De vragen uit de enquête met de score van Capelle

vragen

Categorieën