Snelfietsroute ’s-Gravenweg

er zit vooruitgang in…..

IMG_6912

De snelfietsroute tussen Rotterdam en Gouda zit eraan te komen. Hij heeft in ieder geval al een naam, de F20.  Hoewel niet zo snel als door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Capelle wordt gesteld (in 2020 zou er daadwerkelijk met de werkzaamheden worden begonnen) wordt er op ambtelijk gebied al wel hard gewerkt om deze route te realiseren. Van vertraging of weerstand op het Rotterdamse deel is ons niet veel bekend, in Capelle daarentegen is er protest van tenminste één ondernemer, waardoor er meer onderzoek en onderbouwing door een extern bureau moet worden gedaan. En ook de nutsbedrijven schieten niet op met vooraf uit te voeren werkzaamheden. In ieder geval is voor het Capelse deel voorzien in de uitvoering als fietsstraat. In oktober 2020 hebben de afdelingen Capelle en Rotterdam hierover gesproken per video met de gemeente Capelle.

IMG_7946

 

Een groter probleem is het deel van het traject in de gemeente Zuidplas, met name het stuk dat over de West-Ringdijk en deel Oost-Ringdijk dat langs het kanaal door Moordrecht loopt. De ruimte daar naast het wegdek is hier en daar zeer beperkt, en aanwonenden laten dat met protestborden en posters weten. Ook in de gemeenteraadsvergadering van Zuidplas in september 2020 is er uitgebreid over gediscussieerd, en het protest van de aanwonenden was voldoende om de wethouder de plannen opnieuw te laten bekijken. Wordt vervolgd dus.

IMG-20191020-WA0002

 

Van de site van de provincie Zuid-Holland over de snelfietsroute:

Betere fietsverbindingen zorgen ervoor dat mensen sneller de fiets in plaats van de auto pakken. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en het milieu, het draagt ook bij aan de bereikbaarheid van de provincie Zuid-Holland. De F20 Gouda-Rotterdam biedt een comfortabel, veilig en vlot alternatief voor de drukke A20 en N210/N219.

De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Gouda en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) bereiden de werkzaamheden voor de snelfietsroute voor. De Fietsersbond adviseert over de route en de mogelijke verbeteringen. Het Rijk, gemeenten, de provincie en MRDH betalen gezamenlijk de verbeteringen.

 We gaan bestaande fietsverbindingen verbeteren en met elkaar verbinden. Verbeteren houdt bijvoorbeeld in dat we nieuw asfalt aanleggen, het pad verbreden of zorgen voor betere verlichting en voorrang voor fietsers waar dat kan. De volledige verbeterde route wordt ruim 21 kilometer lang en verbindt Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Rotterdam.

 De betrokken gemeenten voeren zelf de werkzaamheden aan de snelfietsroute uit. Voor een actueel overzicht van de werkzaamheden en eventuele verkeershinder of omleidingen kunt u terecht op de website van uw gemeente. De ligging van de snelfietsroute en de noodzakelijke verbeteringen zijn uitgewerkt. De gemeenten Gouda, Zuidplas, Capelle aan den IJssel en Rotterdam stellen deze in 2019 definitief vast. In Rotterdam zijn al enkele verbeteringen uitgevoerd. Tussen 2019 en 2021 zullen de meeste werkzaamheden plaatsvinden.

kaart

 

Nieuwerkerk heeft in ieder geval eerder een fietsstraat dan Capelle: gefeliciteerd!

De Bermweg tussen Warmoezenierspad (begin nieuwe woonwijk) tot aan de Loire, waar het aansluit op het doorgaande fietpad naar het centrum, is omgetoverd tot fietsstraat. Vanaf de Loire staat zelfs nog het verbodsbord voor auto’s uitgezonderd bestemmingsverkeer dat er voorheen ook al stond.

20201028_110635
20201028_110222

Lees ook het artikel “Zo oud als de weg naar Kralingen”, gepubliceerd in de IJssel en Lekstreek: kijk onder menu In de media

Categorieën