Rotondes in Capelle

IMG_6268

Na een jarenlange lobby van onze afdeling is het eindelijk zover: fietsers in de gemeente Capelle hebben ook voorrang op de rotondes. In de maand juli 2017 zijn vrij ongemerkt alle rotondes aangepast aan de nieuwe voorrangssituatie. De haaientanden op het wegdek zijn verplaatst en de verkeersborden zijn aangepast.
Nadat in het najaar van 2016 in de gemeenteraad het besluit was genomen om de fietsers in de voorrang te brengen op de rotondes is nu deze verandering gerealiseerd.
Het was ook hoognodig, zoals wij eerder hebben geschreven want in het verkeer is eenduidigheid het allerbelangrijkste. Zodra je twijfelt en moet nadenken wat je moet doen, omdat de verkeerssituatie telkens anders is, gaat het fout.
In alle omliggende gemeenten en in 90% van de overige gemeenten in Nederland en in alle andere Europese landen rijdt de fietser gewoon mee in de voorrang op rotondes. Behalve tot voor kort in Capelle dus; en om het nog ingewikkelder te maken waren er in onze gemeente twee rotondes waar de fietser wel in de voorrang was. De dagelijkse praktijk was dat de automobilisten in de meeste gevallen toch maar voorrang aan de fietsers gaven, voor de zekerheid.
Gelukkig is nu de regeling gelijkgetrokken en hoeven verkeersdeelnemers zodra ze Capelle binnenrijden niet in paniek te bedenken: “oh jee, hier is de fietser wel-niet-wel-niet in de voorrang”.

Echter, zoals de wethouder in het YouTube filmpje Verkeerssituaties bij rotondes aangepast
duidelijk stelt: alle verkeersdeelnemers moeten goed blijven opletten bij het oprijden of verlaten van een rotonde. Dat geldt natuurlijk altijd, maar vooral in deze nieuwe gewijzigde situatie is het goed uitkijken geblazen.
Enkele kritische kanttekeningen kunnen niet onvermeld blijven. Bij vrijwel alle rotondes zijn in het middenstuk tegels gelegd in plaats asfalt. Waarom is dit gebeurd? Onbegrijpelijk, want alle overige stukjes van de rotonde zijn wel met rood asfalt afgewerkt. Voorts is bij de Couwenhoekseweg die rare Tarzanbocht naar de Linie er niet uitgehaald. Dit was een mooie gelegenheid geweest.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *